VTS-aktuellt dec-jan 2014

Trädgårdsvänner!

Så blev det då lite kallare med några dagars frost. Det är bra, eftersom snö på otjälad mark kan ställa till en del. Långvarig barfrost är ju heller inte bra, så vi får hoppas att det kommer lite snö snart. Hösten har varit lång och ibland nästan behaglig med gott om tid för en del trädgårdsarbete. Dahlia-knölarna ligger i lådor i garaget och fuchsiorna som vanligt i en stuka i trädgårdslandet under en massa löv. Nytt för mig i år är att jag sett några artiklar om att höstsådd kan ge grödorna en bättre start på våren. Jag hittade några överblivna fröpåsar av persilja och morot som såddes 19 november, få se vad det blir av det. Omplantering av en del perenner hanns också med och de sista lökarna sattes för några veckor sedan så nu är det inte mycket mera att göra ute i vår trädgård.
Inne har amaryllislökarna kommit igång, novemberkaktusen är full av knoppar och
de nyinköpta julstjärnorna strålar.
/Stefan

Några genomförda programaktiviteter
Vid Trädgårdscaféet den 4 november berättade Börje Lind om en veckolång resa till parker i Holland och Belgien och visade intressanta och välkomponerade bilder tagna vid besöken där. Barkarö Trädgård besöktes 27 november, ca 30 deltagare fick en guidad tur i växthusen fulla av krukväxter inför advent och jul. Många tog chansen att handla fina blommor i butiken till rabatterat pris.

Kommande Programaktiviteter
Vår sista programpunkt för året är Binderikurs med granris söndagen 8 december i Lilla Härnevi utanför Enköping. Sex medlemmar kommer att tillverka julbockar under sakkunnig ledning.
På det nya året startar vi med Trädgårdscafé onsdag 15 januari i Studiefrämjandets lokaler på Pilgatan. Elisabeth Hultqvist berättar hur man samlar in fröer och får dem att gro till nya fina plantor. Ta gärna med dina insamlade fröer, så kan vi dela och byta till nya sorter. Lördag 25 januari gör vi ett studiebesök på en Tulpanodling, Gustafslunds handelsträdgård, Hällbybrunn, Eskilstuna, www.gustafslund.se Samåkning från IKEAS parkering, Erikslund. OBS. Obligatorisk föranmälan senast onsdag 22 januari pga begränsat antal besökare.
Årsmötet äger rum onsdag 19 februari kl. 18.30 i Ansgarskyrkan. Efter årsmötesförhandlingarna berättar Tom Eriksson, SLU Ultuna, om ”Växternas kroppsspråk”. Se kommande kallelse! Mer information om programaktiviteterna finns på vår hemsida.

Utskick i slutet av januari
Liksom för 2013 samordnar vi utskicket av rabattkuponger och inbetalningskort för medlemskap 2014. I slutet av januari kommer alla medlemmar att få ett brev med detta samt Vår – sommarprogrammets översikt 2014. Samtidigt läggs årsmöteshandlingar och Programinformation – det fullständiga Vår-sommarprogrammet 2014 ut på vår hemsida. De medlemmar som saknar e-postadress, eller ännu inte anmält sådan, får samtliga dokument med ovan nämnda brev. Genom samordningen sparar vi miljön, liksom på porto och arbete med kuvertering.
En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!
Stefan Boegård och Ulla Jerregård

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *