VTS-aktuellt april 2014

Trädgårdsvänner!

Våren är tidig i år! Redan i mars har vi känt av ”vårvindar friska” som ställt till det när man försökt räfsa undan fjolårslöven för att få fram vårblommorna. Men visst är det härligt med ljuset och livskraften som spirar så fort värmen kommer. Hoppas att vi inte får fler bakslag än vi redan haft, fast jag tror att våren är här för att stanna, så jag har redan för en vecka sedan planterat penséer i krukor vid entrén. Men de tål ju några minusgrader!
/Ulla

Programaktiviteter

Bakslag i vädret hade vi den marsdag vi valt för att åka till trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, men det märktes ju inte inne på mässan. De 42 personer som var med på bussresan verkade nöjda ändå!

Beskärningskursen har nyligen startat med fem deltagare som nu får lära sig beskära och ympa träd i teori och praktik.

I mars hade vi också ett välbesökt och fascinerande trädgårdscafé, ”Gräsliga vinbuteljer”- en idéträdgård som gav flera användbara tips även till en villaträdgård.

Vi fortsätter den 9 april med ytterligare ett trädgårdscafé, nu om binas fascinerande liv och biodlingens ädla konst. Utan binas viktiga pollineringsarbete blir det ingen skörd. Lennart Urby, från Västerås biodlarförening, kommer och berättar om detta kl. 18.30 i Studiefrämjandets lokaler.

Till kursen i blomsterarrangemang måndagen den 14 april måste man anmäla sig senast den 7 april. Kom och gör ett fint arrangemang till påsk under sakkunnig ledning från Floristutbildarna,  det finns platser kvar!

Trädgårdsplanering i teori och praktik den 27 maj är redan fulltecknad men Lena Siöwall ställer upp med en dubblering av besöket. Nu finns möjlighet att anmäla sig till onsdagen den 4 juni, samma innehåll, plats och klockslag.

Tips

Vi påminner om de lärorika Faktabladen från Riksförbundet Svensk Trädgård. Nu finns ett nytt nr 38 Fågelträdgården samt två uppdaterade nr 18 Köp bra växter och nr 22 Perenner att läsa och ladda ner på www.tradgard.org under Kunskap/Publikationer.

En av våra medlemmar, Nore Johansson, jobbar som volontär på Vallby Friluftsmuseum och erbjuder nu alla VTS-medlemmar att gratis slipa sina trädgårdsredskap där under stora och lilla sliparedagarna, 26 juli respektive 9 augusti.

VTS har möjlighet att, i marknadsföringssyfte via Riksförbundet, skicka friexemplar av tidningen Hemträdgården till adresser där många personer är i rörelse. Det kan t.ex. vara ett väntrum på vårdcentral, hos tandläkare eller frisör. Nu har du möjlighet att tipsa oss om lämpliga platser! Kontakta oss på info@vasterastradgard.se och ange namn och adress på mottagarstället samt namn på en kontaktperson som vet varför tidningen kommer dit.

Välkommen till våren och våra aktiviteter!
Ulla Jerregård och Stefan Boegård

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *