VTS-aktuellt maj 2014

Trädgårdsvänner!

Härligt med tidig vår, björken härintill hade musöron i mitten på april och rosorna är klippta för länge sedan. Min förgrodda potatis blev satt nästan 2 veckor före Valborg, kan det bli egen färskpotatis till pingst?

Årets trädgårdsspaning i Hemträdgården nr 1 (sid 55) handlar om att testa biokol när man odlar i kruka. Min fru Elisabeth brukar ha ett antal fuchsior i kruka utomhus på sommaren och skickade in ansökan om att vi skulle få delta. Av 100-talet ansökningar valdes 50 st ut och vi fick positivt svar för några dagar sedan i ett email med instruktioner för försöket.

En säck med 40 liter Biokol från Rölunda levererades till oss i fredags och nu är 10 st fuchsiasticklingar planterade, 5 st i krukor med en tredjedel biokol. Resultaten ska redovisas i Hemträdgården nr 6.

Nya styrelsen har hittills haft 2 möten och arbetet med programmet för hösten är påbörjat.

/Stefan

Kommande Programaktiviteter

Besök hos Arne Design, Västeråsvägen 4, Kolbäck Tisdag 6 maj kl 18.30, samling kl 18.00 för samåkning: IKEAs parkering Erikslund, sydvästra hörnet mot E18. Arne Pettersson, tidigare ägare av Åsby trädgård, tar tillsammans med Lena emot oss i sin butik, där de visar och säljer sina kvalitetsväxter för både inne- och utebruk. Dessutom designar Arne vackra krukor, skålar, amplar mm som finns till försäljning.

Växtmarknad på Vallby Friluftsmuseum
Söndag 18 maj kl 11.00 -14.00 får VTS-medlemmar sälja plantor, sticklingar, överblivna fröer, trädgårdstillbehör etc. Friluftsmuseet lånar ut bord till oss. Prismärk varorna. Säljare kan duka upp från kl 10.00. Bilar ska vara borta från museiområdet senast kl 10.45. Anmälan för säljare senast 16 maj till Eva Niklasson
021 415592, 076 8346604, eva.k.niklasson@telia.com

Trädgårdsplanering i teori och praktik
Tisdag 27 maj kl 18.00, Östra Sjöstigen 16. Antalet besökare är begränsat till 15 personer och denna dag är fulltecknad, men onsdag 4 juni, samma tid, blir det ett extra tillfälle och där finns det platser kvar Lena Siöwall har flyttat till en annan tomt på Enhagen.
Hon har använt sina kunskaper som trädgårdsdesigner och på bara en säsong omvandlat en gammal trädgård till en modernt designad sådan. Hon kommer att berätta om vad man ska tänka på när man planerar en trädgård och vi får gå runt och se hur det ser ut idag. Anmälan senast 23 maj till Ulla Jerregård, 021 18 81 91, 073 951 58 77 eller ullajd@gmail.com

Till Bussresan ”Stockholm med omnejd” 1 juni
finns det några få platser kvar. Pris: 450 kr/person. Mer information finns på vår
hemsida www.vasterstradgard.se Anmälan ska vara Ann-Christine Svensson tillhanda
senast den 9 maj via telefon 070 746 88 86 eller  e-post till
ann-christine.vasteras@telia.com

Nedan följer information om Tusen Trädgårdar från Ann-Christine Svensson, styrelseledamot och VTS-ansvarig för arrangemanget.

TUSEN TRÄDGÅRDAR SÖNDAG 29 JUNI

Nu är det dags att äntligen våga visa din trädgård! Den kommer aldrig att bli färdig, och det är väl heller inte målet? 29 juni öppnar (minst) 1000 trädgårdar i hela landet sina grindar för besökare. Då vi är ca 450 medlemmar i vår förening borde vi kunna få ihop en ansenlig mängd öppna trädgårdar här i Västerås. 2012 visade sex medlemmar sina trädgårdar. Nu hoppas vi på ännu fler. Det är inte bara trevligt att titta på trädgårdar, det är väldigt roligt att få besök också! Att få visa älsklingsväxterna, och den där pergolan som blev så bra, och… prata trädgård en hel dag! Du har ända till 6 juni på dig att registrera din trädgård på Trädgårdsrikets hemsida: www.tradgardsriket.se. Hemsidan är omgjord och registreringen är nu väldigt enkel. Var du med 2012 finns din registrering kvar men du behöver sätta ett ”kryss” för att du vill delta även i år. Vill du ha hjälp, eller har frågor kontakta Ann-Christine Svensson, mobil 070-746 88 86 eller
e-post: ann-christine.vasteras@telia.com.

Någon vecka innan Tusen Trädgårdar kommer vi att göra en sökning på Trädgårdsriket, och lägga ut alla öppna trädgårdar i Västerås på föreningens hemsida – för er som föredrar att bara åka och titta.

Vi ser fram mot vårens aktiviteter
Stefan Boegård och Ulla Jerregård

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *