VTS-aktuellt augusti 2014

Trädgårdsvänner!

Härligt med sommar och de långa ljusa kvällarna. Första frilandspotatisen, i år av sorten Gourmandine, togs upp den 15 juni, någorlunda tidigt. Nyupptagen färskpotatis är verkligen en delikatess. Våra rosor har i år blommat överdådigt och de  tämligen nysatta riddarsporrarna har prunkat för första gången. Jordgubbsskörden har dock varit en besvikelse, någon enstaka jordgubbe per planta har det blivit, de allra flesta ganska små. Hoppas ni andra hemodlare har haft bättre resultat.

Årets trädgårdsspaning i Hemträdgården nr 1 (sid 55) handlar om att testa biokol när man odlar i kruka. Vi deltar i spaningen med fuchsiaodling och efter 11 veckor syns vissa skillnader, plantorna som växer i biokolblandningen ser lite större och kraftigare ut. Resultaten ska redovisas i Hemträdgården nr 6.

Arbetet med programmet för hösten återupptas snart efter sommaruppehållet.

/Stefan

Några genomförda programaktiviteter
Som vanligt efter våra aktiviteter finns det bilder och text från dessa på VTS-bloggen, klicka på länken https://www.vasterastradgard.se/blogg/. Bussresan till Stockholm söndag 1 juni gick med fullsatt buss till Bergianska och Ekerö. Besöket i rosenträdgård onsdag 2 juli lockade ett 15-tal deltagare. Tusen Trädgårdar söndag 29 juni lockade över 400 besökare under dagen till de tre VTS-medlemmar som hade anmält sina trädgårdar. Det blev mycket frågor och diskussioner om planering, val av växter och skötsel. Bland besökarna fanns det också personer, som inte var medlemmar av någon trädgårdsförening. Flera uttryckte sin tacksamhet över att få komma och besöka privata trädgårdar på detta sätt.

Kommande Aktiviteter
Riksförbundets Svensk Trädgårds sommarmöte äger i år rum i Umeå fredag – söndag 1 – 3 augusti. Mer information finns på förbundets hemsida: www.tradgard.org/hem/aktuellt.html

Trädgårdsvandring på Södra Gryta Onsdag 20 augusti kl 18.00.
Besök i 3 trädgårdar:  – Alvang – Gråbensgatan 9, – Fredriksson – Slagbjörnsgatan 30, – Wiklander – Rovdjursgatan 25 i valfri ordning. Vi får besöka tre intressanta, närliggande trädgårdar på Södra Gryta och låter oss inspireras av olika lösningar och många växter.
Avgift 20 kr
Ansvarig: Eva Niklasson 021 41 55 92, 076 834 66 04

Vi vill också påminna om skörde- och växtmarknaden på Vallby Friluftsmuseum lördag 20 september. Redan nu kan det vara dags att fundera över om det kan bli något att sälja, t ex perenner som blivit för stora och kan delas. Mer information om programaktiviteterna finns på vår hemsida.

Vi ser fram mot sensommarens aktiviteter 
Stefan Boegård och Ulla Jerregård

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *