VTS-aktuellt september 2014

Trädgårdsvänner!

Jag hoppas att alla är nöjda med sommaren! Ur växtsynpunkt har den kanske inte varit den allra bästa. Jag har haft fullt schå med att hinna vattna på två ställen, fritidshuset och min lilla radhustäppa. Ibland gick det för långt mellan vattningarna så några växter gav upp men de flesta kommer igen. Broccolin, som jag aldrig odlat förut och som jag fått av en god vän, gav upp av annan anledning. Antagligen var det larver av kålmal som hann före mig och min täckning med fiberduk. Jag har inga stora odlingsbäddar men nu återstår i alla fall lite mangold, purjolök och polkabetor att skörda, det är roligt att prova på lite nya sorter! / Ulla

Programaktiviteter

Under augusti hade vi nöjet att få besöka tre mycket fina, välkomponerade och välskötta trädgårdar på Södra Gryta. Uppslutningen var stor även om regnet hängde i luften. Det var för VTS tre ”nya” trädgårdar och vi skulle önska att fler öppnar sina trädgårdar för våra medlemmar. Det kanske känns mindre pretentiöst om några går ihop i ett område på detta sätt. Vi behöver tips på fler trädgårdar att besöka och med tanke på att vi vet hur mycket arbete som läggs ner bakom häckar och staket måste det finnas många fler medlemmar som har något intressant att visa. Hör av er till info@vasterastradgard.se. 8:e september har vi vårt första trädgårdscafé efter sommaren, Inga Nilsson från Gröna Mimer kommer och berättar om ett Grönare Västerås. September brukar kallas för skördemånaden och 20 september har vi vår egen skörde- och växtmarknad på Vallby friluftsmuseum, då medlemmar får sälja vad man odlat och skördat i trädgården. Man får naturligtvis även sälja plantor, fröer och trädgårdstillbehör. Glöm inte bort att säljare måste anmäla sig senast 18 september. Parallellt med skörde- och växtmarknaden startar också årets äppeldagar på Vallby. Sortbestämning mot avgift kan man bara få lördag -söndag 20 -21 september kl 11-14, medan äppelutställningen finns kvar under den kommande veckan, måndag till torsdag. En nyhet är att på söndagen finns en pomolog som sortbestämmer päron.

Höst- vinterprogram

I slutet av september skickas höst-vinterprogrammet för 2014-2015 ut. Vi gör i det en satsning på flera aktiviteter med odling av det som är ätbart. Den första blir ett trädgårdscafé med ”Farbror Grön” redan 7 oktober och därefter kommer både höst- och årsmötet att handla om köksväxtodling på olika sätt. Till höstmötet 18 oktober kommer Lena Israelsson och berättar om sin bok Gourmetträdgården.

Tips

Västerås Konstmuseum har speciellt bjudit in VTS medlemmar att delta i deras programaktivitet den 25 september kl 18, som handlar om Konsten i omställningen till ett hållbart liv. Yngve Gunnarsson är konstnär och lärare i design på Trädgårds-mästarprogrammet i Ockelbo. Han talar om hur konsten behövs i gestaltningen av ett möjligt liv i balans med naturen i en tid där vi står inför klimatförändringar och miljöhot. Västerås konstmuseum i samarbete med Konstfrämjandet, Konstnärsföreningen, KC-mitt, ABF och Skådebanan. OBS! Lokal Stadshusrestaurangen, Västerås stadshus.

Ny medlem efter 2010?

VTS firade sitt 100-årsjubileum år 2010 med bl a utgivande av en 100-årsskrift. Alla som var medlem i föreningen då fick ett exemplar. Vi har några exemplar kvar som vi nu kan erbjuda de som blivit medlem efter 2010. De som är intresserade kan läsa om skriften på vår hemsida www.vasterastradgard.se och beställa den via vår e-postadress, vi delar ut den så långt lagret räcker. Skriften överlämnas på höstmötet eller enligt överenskommelse!

En riktigt fin skördemånad!    
Ulla Jerregård och Stefan Boegård                


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *