Bussresa Wij trädgårdar 4 juli 2015

Den första trädgården för dagen var Denise och Jan Hellströms 835 m2 stora innehållsrika, prunkande paradis. Efter en stärkande bussfika visade Denise runt i trädgården. Hon berättade om växterna och besvarade alla frågor. Pioner, orkidéer, liljor, clematis och många andra växter förekom i stort antal. Vid den lilla dammen sprutade en groda vatten och sörjde för syresättningen. Jan skötte försäljningen vid de fullmatade växtborden som hade stora gapande hål när bussen for vidare.

På Wij trädgårdar väntade en dignande lunchbuffé som tillfredsställde alla kostinriktningar. Därefter blev vi guidade av Lars Krantz. Han började med att berätta om hur han kom till Wij och hur trädgården har utvecklats under hans tid. Vi fick lära oss hur man får kinkiga rosor att trivas i växtzon 4-5 fast de egentligen borde ha stannat i södra Sverige. Under rundvandringen berättade han många anekdoter om de olika trädgårdarna. Han framhöll också vikten av att ha en levande kompost. Rundturen avslutades i ”Skogens trädgård” designad av Ulf Nordfjäll.

Sista stoppet på resan var hos Sören Joelsson där vi drack eftermiddagskaffe. Hans 6500 m2 stora trädgård innehåller allt en trädgårdsälskare kan önska sig: stenparti, surjordsbäddar, skuggrabatter och ”vanliga” rabatter med både vanliga och ovanliga växter. Det finns många olika orkidéer och pioner men även många ovanliga buskar och träd. Även här gapade växtborden tomma när vi styrde kosan hemåt.

Vår busschaufför Håkan körde lugnt och säker på många gånger smala och slingrande vägar. Ett stort tack till våra reseledare Ann-Christine och Ulla för en mycket trevlig dag i trädgårdens tecken.

2015-07-04 07.58.57 2015-07-04 16.19.12

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Berit Karlsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *