Äppelutflykten 15 september 2018

Lagom när vi gav oss av till Bergs Äppelgård i Hallstahammar så sprack himlen upp och solen lyste på oss resten av dagen. Lena Ryberg-Ericsson tog emot oss och berättade om odlingen. Här, som i våra privata trädgårdar, har den intensiva värmen och torkan ställt till problem. Frukten mognar tidigare och ramlar från träden.

Vi åkte sedan till musteriet som ligger nära Köping och fick först se starten på en ny äppelgård som är planterad  på tidigare åkrar. Vi gick sedan in i musteriet och såg hur det går till att musta och därefter genomfördes en provsmakning. Musteriets lokaler håller på att byggas om och utvidgas så vi intog musten i boningshusets uterum. De olika äppelsorterna pressas separat utan socker och ger väldigt olika smakupplevelser.

Foto: Lasse Svensson och Ylva Johansson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *