Julstämning på museet 5 december 2018

Pigan Anna Olofsdotter (Ulla Blomkvist) mötte oss vid grindarna till Vallby Friluftsmuseum. I lyktans sken gick vi sedan till Norrsylta gård där ett traditionellt julbord från 1850-talet var framdukat i köket. Anna berättade om sederna kring julen. Hon berättade också om seden med ”skommare”, en halmdocka som kastades in genom dörren, där det gällde för den som kastade att inte bli upptäckt.

Efter Norrsylta gick vi vidare till handelsboden från Uttersberg. I samma hus som handelsboden fanns bostaden, där en jul från 1940-talet höll på att ställas i ordning. Julgranen höll på att bli klädd och paket slogs in.

Kaffe och glögg med tilltugg stod framdukat i ett annat hus där vi också fick julpyssla själva. Vi gjorde varsin ”skommare”, en docka gjord av halm. Vi fick också karda ull som vi sedan tovade till kulor. Dessa kunde vi sedan garnera efter tycke och smak.

Det var en allt igenom mycket trevlig och lärorik kväll.

Text och bilder: Berit Karlsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *