En ljuvlig sommarkväll besökte vi familjen Dubois. Maria och Tobias har bott på gården i 6-7 år och fokuserar på självhushållning. De byggde upp sin köksträdgård från en helt av sly övervuxen del av tomten. De gjorde det genom att täcka ytan och sen tillföra allt biologisk material de själva kunde tillverka och formade bäddarna i olika kvarter. Då kan de enkelt rotera grödorna mellan de olika kvarteren. I början blev det ett ganska tunt lager av material att odla i men i dag finns det ett rejält djup där grödorna frodas. I det arbetet har komposten varit central, allt biologisk material komposteras och återanvänds i framförallt köksträdgården. Där finns även bin i kupor som ordnar pollineringen. Ett växthus hyser vindruva och persika förutom de årliga tomatplantorna. På andra sidan boningshuset finns en frukt- och bärträdgård.
Trädgården i övrigt har grusgångar som binder samman olika perennrabatter. Centralt framför huset finns en flaggstång i en rundel kantad av buxbom. Sist men inte minst, hönsgården fyller flera viktiga funktioner, här produceras ägg till familjen och gödsel till köksträdgården. Tack för att vi fick komma.
Foto: Ann-Christine Svensson