Besöket hos Bürgers växtgård 12 maj 2022

– Det blev en tuff vår, där det mesta fick bäras ut på morgnarna och bäras in på nätterna. Men det gick ju bra!

Trädgårdsmästare Per Bürger var på sitt vanliga, goda humör när han hälsade ett 30-tal av medlemmarna i Västerås Trädgårdssällskap välkomna.

Han redogjorde för trender och nyheter i sortimentet. En trend var tydlig, sa Bürger, vi vill ha ätliga växter. Han visade exempel på amerikanska blåbär som kan växa oss över huvudet om vi inte ser upp och puffade för myntan, som kan odlas på liten yta. Mynta kan lätt ta över, påminde Bürger men tog fram en sort som han tyckte mycket väl kunde få ta över i landen:  Smultronmyntan eller Jordgubbsmyntan. En annan trevlig mynta tyckte han var Chokladmyntan som han inte alls tyckte smakade choklad ”utan After Eight”.

Lite grävtips gav han också de församlade trädgårdsmedlemmarna, de flesta härdade av Mälardalens tunga och kompakta lerjordar. Vi kan ju inte flytta till Badelunda allihop, sa han och syftade på Badelundaåsens sandiga, genomsläppliga jordar.

–       Här i Mälardalen är leran vårt stora problem, men vi ska inte bara fokusera på att gräva djupt när vi planterar träd, vi ska framför allt gräva brett och låta rötterna breda ut sig.

 Vi fick också ett tips för vintergröna växter.

–       Det är jobbigt att vara vintergrön. Växterna kan torka ut i bladen, till exempel Lagerhägg. Men ge inte upp, ta bort de fula bladen, skrapa lite på stammen, är den grön så kan växten komma igen.

Sen hälsade Per Bürger alla välkomna att sprida ut sig i handelsträdgårdens djungel av växter och handla till de egna rabatterna. Till en välkommen rabatt. En uppmaning han inte behövde upprepa.

Text och bild: Ann-Christine Kihl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *