Bussresan i Stockholmsområdet 7 augusti 2022

Vi samlades tidigt på söndagsmorgonen för avfärd från Rocklunda. Här gäller det att vara i tid och bli avprickad innan det är dags att kliva på bussen.

 

Första stoppet var hos Tina och Johan Orre, Färingö (bild 1 och 2). På drygt fem år har de skapat en trädgård med woodland, växthus, och många planteringar. Även en trädgårdsdamm med tillhörande bäck finns det. Växterna står i centrum och listan på arter är lång. Här några (många) bilder.

En kort bit bort på samma ö finns Agneta Hultmans (bild 2) trädgård med alpiner, surjordsväxter, perennrabatter och exotiska träd. Det mesta är uppdraget frön frö. Här fanns också en liten plantskola där det handlades frisk bland växterna till salu. Nä, vi gick inte hela vägen men en bra bit för en del och en kort bit för andra.

Efter lunch på en golfklubb på Färingö så började vi egentligen att åka hemåt då de två trädgårdar vi besökte på eftermiddagen låg efter E18. Den första i Kungsängen tillhörande Olof Olsson (bild 2). Denna trädgård är sakta uppbyggd under drygt 15 år på en 1000 kvm stor, mager och kuperad skogstomt uppe på ett berg med hällmarkstallskog med utsikt över det omgivande landskapet. Den bestod av ett antal olika miljöer/rum runt huset varav de mest markanta är: fiskdammen, rosengården och skuggrabatten. Dessutom fanns det mycket formklippt och en baddamm att svalka sig i varma sommardagar.

Vi klev på bussen och åkte vidare till den sista trädgården för dagen hos Margaretha och Per Skånberg (paret Skånberg fastnade tyvärr inte på bild!), Upplands-Bro. I samband med husbygget 2009 anlade de också trädgården som blev ”färdig” 2013. De har en stor altan, dammar och växthus. Här finns olika trädgårdsrum och en stor damm med biologisk rening och koifiskar.

Foto: Lasse Svensson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *