Besöket hos Norells trädgårdscenter Hökåsen

En varm och låg sol tog emot VTS-medlemmarna hos Norells Trädgårdscenter i Hökåsen. Trädgårdsmästarna Jenny Helsing och Ulrika Karlsson välkomnade ett knappt 20-tal köpsugna medlemmar.

Trädgårdsmästarna påminde om ”Den stora planteringsveckan” som börjat den 3 september. Det är ett evenemang skapat av trädgårdsbranschen ”för att vi inte ska sörja sommaren så mycket”, som Jenny Helsing uttryckte det.

Veckan handlar inte bara om att trädgårdsbranschen vill få affärerna att rulla på, den vill också påminna alla odlare att hösten är den bästa tiden för plantering.

–          Det är fortfarande varmt i jorden, det är svalare i luften och vattenbehovet är inte så stort, förklarade Jenny Helsing.

Även om höstplantering är en självklarhet för många vana odlare har det inte framgått för den stora allmänheten, menade hon.

–          Många planterar när de är lediga, alltså under sommarsemestern när det behöver vattnas som mest. Och i värsta fall glömmer de att de åker till Spanien i fyra veckor.

De allra flesta växter mår bäst av att planteras på hösten, sa hon. Det finns förstås undantag, till exempel fordrar vissa höstanemoner vårplantering liksom växter som planteras i gränsen mellan växtzoner.

VTS-medlemmarna handlade i ett för övrigt kundtomt trädgårdscenter. När de var färdiga hade även den varma sensommarsolen tackat för sig.

 

Text och bild: Ann-Christine Kihl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *