Besöket hos Prästgårdens trädgård 16 maj 2023

Gemtyligt besök i anrika Prästgårdens trädgård

När medlemmar i Västerås trädgårdssällskap gästade Prästgårdens trädgård den 16 maj dundrade vi rakt in i ett generationsskifte. Sandra Ohlson har tagit över driften av den genuina handelsträdgården vid Kolbäcksåns brink. De som lämnat över till sin svärdotter efter 35 år av slit och odlingsglädje är Monica och Börje Ohlson. Alla tre hälsade trädgårdsällskapet välkomna.

–        Det är så det ska vara, förklarade Börje Ohlson, den äldre generationen ska stötta den yngre.

En inställning som Sandra Ohlson är tacksam över. Det finns mycket att lära. Sandra är civilingenjör och har lämnat Trafikverket för en ny jobbvardag i handelsträdgården.

Monica berättade hur Prästgårdens trädgård odlar alla blommor själva. Hon är hortonom med lång erfarenhet som rådgivare inom odling och växtskydd.

Börje som är lantbrukare i botten och tredje generation på den mycket gamla Prästgården med anor från 1500-talet, berättade att deras odlade energiskog, Salix, värmer hela egendomen som därmed är koldioxidneutral.

Det ingår i vår företagsidé, berättade Börje.

–        Vi brukar säga att är man inte stor och rationell kan man vara liten och speciell.

Speciell är inte minst deras pelargonutställning med över 350 sorters pelargoner, varav ett hundratal sorter är gamla, samlade som i ett levande pelargonmuseum.

Medlemmarna i Västerås trädgårdssällskap spred ut sig bland, pelargoner, sommarblommor och 700 sorters perenner medan Monica, Börje och Sandra fanns till för råd och frågor. Prästgården köper in alla perenner från Mellansverige, berättade Monica, i visshet om att det ökar chansen att perennerna ska klara sig hemma hos de mellansvenska kunderna. De flesta bilder har text.

Text och bild Ann-Christine Kihl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *