Bussresan i Dalarna 18 juni 2023

Den traditionella 1-dags resan med buss gick den här gången till Dalarna. Vi besökte två trädgårdar och en handelsträdgård med visningsträdgård. Trädgårdarna var valda med utgångspunkt i vårt tema för året ”biologisk mångfald i trädgården” och hade även en speciell inriktning på skogsträdgård.

Vi hade tur med vädret och det utlovade regnet för dagen började inte förrän i sista trädgården. Det är många bilder från besöken.

Vi besökte först Rebecka Törnqvist och Philipp Weiss i Puttmyra Skogsträdgård som är vackert belägen ett par kilometer utanför Stjärnsund i södra Dalarna. Anläggningen av skogsträdgården började 2011 och odlingarna omfattar inuläge runt 1,5 ha. De odlar över 200 arter träd, buskar och klängväxter och runt 150 arter örtartade växter i skogsträdgården. Huvudsyftet för Puttmyra Skogsträdgård är att utforska skogsträdgårdsodling som odlingsteknik i svenskt klimat. De fokuserar på att hitta lämpliga etableringstekniker för olika utgångslägen och lägger mycket möda på att hitta bra växtmaterial för nordliga skogsträdgårdar. Philipp hälsade oss välkommen och introducerade anläggningen för oss.

Här kommer bilder från Puttmyra.

 

Vi åkte vidare till Bäsna trädgård som ligger strax utanför Borlänge och ägs och drivs av Kjellåke Östlund. 1987 startade han genom att köpa en skogsbacke och efter många och slitsamma år öppnades 1997 en handelsträdgård som idag har ett omfattande sortiment. Här åt vi lunch och tittade ivisningsträdgården.

 

Sista stoppet på resan blev hos Michael och Elisabeth Terler i Smedjebacken. Deras trädgård är anlagd från mitten på 90 talet och framåt. En del av trädgården består av gångar och sten (170 ton) som de tagit hit. Uppbyggda bäddar med mycket rhododendron och barrväxter. Det fanns många magnolior också. Trädgården är 2000m2 och de arrenderar ytterligare 6000 m2 där de planterat många olika träd. Bland annat tulpanträd, äkta kastanj, magnolior olika lönnar.

 

Fotograf: Lasse Svensson

2 reaktioner på ”Bussresan i Dalarna 18 juni 2023”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *